Peceni vanocek

22. prosince 2007 v 14:57 | Ondrasek
Kdyz uz tedy zustavam v Atenach, nemuzu prece prijit o nektere dulezite vanocni dobroty. A protoze jsem byl zadan o fotodokumentaci, tady je.

Poprosil jsem maminku aby mi poslal anekolik receptu. Preci jen jsem se chtel ujistit, abych neudela nejakou velku chybu. Maminka se toho ujala peclive a sepsala perfektni recepty, se vsemi drobnostmi a inovacemi. Peclive rozepsane ingredience, mnozstvi i mozne problemi. Ma to jen jeden hacek, jsou psane pro ceske podminky a pro vybavenou domacnost. Ja, protoze chodim jist do dkoly, nemam zadnou zasobu potravin a vlastne niceho. Ale to nevadi udelame nakup a bude to. Jo nakup, to tak. Cituji recept: "...polohrube mouky, ja vetsinou nahrazuji polovinu mnozstvi moukou hladkou..." Jo ruzne hrubosti mouky? Tak o tom tu snad nikdy neslyseli. Drozdi? Hledal jsem dlouho, nakonec sehnal jenom v prasku. A vubec, i blba vanilka se blbe hleda kdyz je to napsany recky! Proste jsem sehnal co se dalo, a nejak to pujde.
Nejprve pripravit kuchyn. Klasicky tu zustal neuveritelny neporadek po nejakem predchozim vareni. Pravdepodobne to byli mimozemstane, protoze nikdo jiny se k tomu neprizna...
Tohle je drozdi. Chili trvalo pochopit co je tam napsano. Pak jsem nasel anglickou verzi z druhe strany. Dobre, taky jsem se mohl podivat driv, stalo tam "proste to tam nasypte". Co stim taky jineho.
Jeste chvili trvalo najit neco do ceho bych to mohl nasypat, ale hrnec na polivku vyhral. Nejvetsi nadoba V receptu je napsano, abych si mleko predehral v mikrovlnce. Chvili jsem zkoumal kuchyn jestli tu od minule nejaka nevyrostla. Nevyrostla. Tak tuhle cast preskocime.
Ostatni ingredience
Testo promichame do hladka.
hups.... tak mame o varecku min... No je to huste, ja vim. A to uz jsem pouzil vsechno mleko co jsem mel, tedy asi trojnasobek predepsaneho mnozstvi. Asi divna mouka.
Do hladka to moc neslo, chovalo se divne. Pry nechame nakynout a znovu prodelame. Tak jsem cekal a cekal. Asi divne drozdi. Proste to nekynulo. Jeste jednou poradne promichat...
Druha varecka v haji...
Cas bezi, testo nekyne, dobre sice je ale nekyne. Zkousel jsem ho zahrivat, protoze se mi zdalo ze je mu zima. Cetl jsem mu pohadky, zpival pisnicky, nakonec i nadaval. zkusil jsem ho jeste malinko promichat... Bez dalsi ztraty na vareckach! (vzal jsem si kovovou lzici, ta se ohne ale snad nezlomi). Zahrivani a jine carodejnicke praktiky pomohly k tomu, ze se malinko nafouklo. Sice ne prilis ale preci jen by se dalo rict, pri trose dobre vule, ze malinko nakynulo. Koncim se vsemi voodoo praktikami a jdu plest.
Tak mile kucharky a mili kuchari, muze mi nekdo rict co porad vsichni mate s pletenim vanocek? to je ta nejjednodussi cast celeho peceni. proste to vezmu zamotam a je to..
-prubeh motani-
a takhel sedim, za zady mam upletene vanocky a dojidam zbytek testa.
Upletene vanocky vypadaji takhle...
To ovsem neni konec trapeni. Ted je treba je upect a ta trouba uz je tak stara ze nejake symboly na knoflicich uz si nepamatuje ani ona sama. Takze nahodne nastaveni, posleze lehka experimentalni fyzika. Mamink ase pripojila na internet a poslsala mi spustu dobrych rad. Necim to prikrej at se ti nepali. Dekuju, to vidim taky ze mi je to pece moc odzhora, ale cim to prikrejt... Pecici papir, znela rada. Supr, ale pecici papir je pod vanockou a dalsi uz neni. Tak treba obal od masla. Marne premyslim kdy jsem tu naposledy videl maslo... Mamincina inovace rceptu je olej, a tak jsem maslo ani neporizoval. Nakonec jsem oskubal ten papir zpod vanocek a vytvoril jim cepicku. Ta trouba asi od spodu chladila a tak i pres vsechny experimentalni pokusy jsou vanocky pecene zhora prilis zespodu nedostatecne. A taky se ukazalo ze jsem po mamince. Vanocky v troube nabehly a trosku zmenili tvar. Trosku. Skoro stejne jako to delaji ty jeji.
Vysledek. Lehce nedopecene, presne tak jak to mam rad, chutove vytecne a na pohled taky nejsou spatne.
Am I good or am I good?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 22. prosince 2007 v 15:11 | Reagovat

you are, indeed. :)

2 WOW WOW | 22. prosince 2007 v 15:17 | Reagovat

You are not good you are god

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama